2010. 06. 11.

Magyar Társasjátékdíj

Szülők, nagyszülők vagy akár fiatalok ünnephez közeledve sokszor szembesülnek azzal a fejtörő kérdéssel, hogy a játékboltból milyen társasjátékkal lepjék meg szeretteiket. Bár Magyarországon a kiadók még nem dobnak több száz játékot a piacra évenként úgy, mint Nyugat-Európában, így is számtalan olyan társasjáték doboza kacsintgat a vevőkre a polcokról, amelyről egy, a társasjátékok világában járatlan, vásárlónak még sejtelme sincsen. És ki ne ismerné be, hogy nincs annál nagyobb csalódás, ha végül egy olyan játék kerül a várva várt ünnepen a családi asztalra, amely teljesen unalmas vagy netán olyannyira középszerű, hogy többet elő sem vesszük a szekrényből.

A Magyar Társasjátékos Egyesület régóta törekszik megszólítani a hétköznapi vásárlókat és tanácsokat adni nekik a játékválasztásban. Kisszámú aktív tagsága miatt azonban csupán kevés helyen tudja személyesen is bemutatni a játékos kedvű embereknek a társasjátékozás pozitív hatásait és örömeit. Az egyesület a népszerűsítés érdekében ezért már több éve fontolgatta egy hazai társasjáték díj megalapítását. Most végre örömmel számolhatunk be arról, hogy hosszas előkészület után idén első alkalommal meghirdetjük a „Magyar Társasjátékdíj”-at, amelyet a világ legrangosabb díjához, a német „Spiel des Jahres” (Az év játéka) díjhoz hasonló minta szerint tervezünk odaítélni.

Mit is jelent ez valójában? Elsősorban azt, hogy arról, melyik játék nyeri el az idei évben a „Magyar Társasjátékdíj”-at, egy öttagú – szakmai szempontok alapján megválasztott – zsűri dönt majd. A nyertes játékot a zsűri kétfordulós eljárásban választja ki, ahol a második fordulóban a játékok tesztelésében és megítélésében ismert média-, illetve közéleti személyiségek is közreműködnek majd. A hírességek véleménye az általuk érdemesnek tartott játékokról így ugyancsak latba esik majd a végső döntésben. A szakmai zsűrit az egyesület közgyűlése már megválasztotta, és tagjai olyan társasjátékosok, akik a társasjátékok világában egyrészt figyelemre méltó elméleti vagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, másrészt a hazai társasjátékos kultúrában is elismert személyiségnek számítanak.

A Magyar Társasjátékdíj megalapításával alapvető célunk az, hogy olyan társasjátékok vásárlására buzdítsunk, amelyek – az immár klasszikus formulával élve – 9-99 éves korig a legjobb választást jelentik a családi játékok között. Reményeink szerint mind a kialakított zsűrizési rend, mind pedig a zsűritagok személye biztosítja, hogy a játékdíj alapító okiratában foglalt alapelvek megvalósulhassanak. Az egyesület továbbá eltökélt abban is, hogy a díjazással és a jelölt játékok megismertetésével a kiadóknak egyértelmű támpontot adjon, melyek azok a jellemző, innovatív és újszerű játékok, amelyekhez hasonlók kiadására az elkövetkező években érdemes sort keríteni.

A Magyar Társasjátékdíjat elnyerő játék kiadója korlátlan jogot kap arra, hogy a díj logóját feltüntethesse a dobozon és a szabálykönyvben. Az évenkénti három további - a díjra jelölt - játék pedig külön felhasználási szerződés alapján öt évre nyeri el ezt a lehetőséget. A logó feltüntetése a dobozon vélhetően nagy előnyt jelent majd a kiadóknak a játék értékesítésekor, hiszen jelentősen megnövelheti eladási statisztikáikat. Ugyanakkor a vásárlóknak is garanciát jelent arra, hogy olyan társasjátékot vesznek a polcról a kezükbe, amely hosszan tartó és igazán jelentős játékélménnyel szolgál. Nem is beszélve arról, hogy a logó révén keresetté váló játékokat a kiadók feltehetően majd nagyobb példányszámban és így olcsóbban gyártják, így talán egyre szélesebb kör számára válnak az igényes társasjátékok elérhetővé.

Reméljük, kezdeményezésünk sokak részéről kedvező fogadtatásra talál, és az egyesület céljainak megfelelően a társasjátékozás, mint színvonalas szabadidős tevékenység, népszerűsége jelentősen növekszik majd a családok és baráti társaságok mindennapjaiban.

Dr. Nagy Bálint

1 megjegyzés:

NocadLee írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.