2009. 07. 30.

Játékos interjú a tatabányai társasjáték klub vezetőjével

Ha épp lekésted a helyi járatot, a következő csak 20 perc múlva jön, és a hűvös szél bebújik kabátod alá, ráadásul az eső is elkezd szemerkélni, a buszmegállóba meg lehetetlenség behúzódni ott ugyanis két hajléktalan foglalja a teret, nos ez épp elég ok a bosszankodásra. Én is épp ezt teszem ilyen helyzetekben. No meg olvasom a hirdetéseket, plakátokat. Így akadtam rájuk. Társasbánya! Társasnap! A plakát felcsigázta az érdeklődésemet, így hát meglátogattam őket szokott helyükön, ahol sok mindenről kérdeztem Körtvélyfáy Menyhértet, a társasjáték klub szervezőjét. Hamar összebarátkoztunk, személyében egy igazán értelmes és udvarias fiatalembert ismerhettem meg, oszt össze is tegeződtünk.



S: Társasbánya – társasjátékklub. Ide ugye azért nem szükséges védőfelszerelést magunkkal hozni?
K.M: Nem, ez nem egy veszélyes üzem. Persze nem mentes az izgalmaktól sem, de ezek más jellegű izgalmak mint ami egy bányában várná az embereket. Inkább a kincsesbányára asszociálnék, hisz itt minden alkalommal új és új kincsekkel ismerkedhetünk meg.
S: Megtudtuk hát, hogy ez nem szénbánya, hanem egy kincsesbánya. Most arra volnék kíváncsi, hogy ennek a bányának kik is a tulajdonosai?
K.M : 2005-ben alakult meg a Magyar Társasjátékos Egyesület, a Társasbánya elnevezésű klub az egyesület égisze alatt működik. Természetbeni támogatást nyújt a Tatabányai Megyei Jogú Város Önkormányzata, amint azt tapasztalhatod a József Attila Művelődési Ház ad otthont klubunknak.
S: Most hogy már tudjuk ki a gazda, megtudhatnánk azt is hogy kik a szorgos bányászok?
K.M. : Persze. A mi bányánk nem egy szigorúan őrzött gyémántbánya, ide bárki bejöhet /és ki is mehet/, aki szívesen kikapcsolódna egy kis játék mellett. A belépés ingyenes, sőt az itt tartózkodás is. A játékokért nem kell fizetni, és ha szükséges segítséget nyújtunk a szabálymagyarázatban is. Amit kérni szoktunk, és erre külön fel is hívjuk a figyelmet, hogy lehetőleg ne tekintsék a rendezvényt gyermekrendezvénynek, mert ugyan ez is egy játszóház, de felnőttek, vagy majdnem felnőttek részére.
S.: Hú, de izgalmas! Társasjáték felnőtteknek! De ugye ne gondoljunk itt semmi „rosszra”. Miután távoztam később sem lesz vetkőzés meg ilyenek. Mert akkor még várnék egy kicsit.
K. M. : Ilyesmire feleslegesen várnál. Az életkorbeli korlátozásnak főként a játékok jellege az oka. Itt többnyire olyan taktikai, stratégia játékok kerülnek elő a táskákból, melyek a fiatalabb korosztály elismerését nem igen vívnák ki.
S: Ez azt jelenti, hogy ez egy agyalós program?
K.M.: Igen ez egy agyalós program, de természetesen vannak olyan játékaink, amelyek könnyedebb szórakozásra is lehetőséget biztosítanak. Vannak egyszerűbb, és összetettebb játékok, kicsit reklámszlogenesen itt mindenki megtalálja a magának valót. Én magam részéről szeretem ha a játékban legalább egy kis szerep jut a szerencsének is.
S: Remek. Akkor most belekezdenénk egy Activity partiba?
K. M: Activityval nem szolgálhatok. Bár otthon ott lapul a szekrényben, de az itteni programból kimaradnak a partyjátékok, melynek egyik legnépszerűbb képviselője az Activity.
S: Lassan akkor kezd kibontakozni beszélgetésünk során a fő profilotok. Ami nincs az a gyermekjáték, partijáték. Hát sakkozni tudnánk egy jót?
K. M: Persze hogy tudnánk, ha hoznál magaddal. A sakk egy kötelező darab de nem itt. Akárcsak a gó, backgammon, dáma, mahjong, és más hasonló klasszikus játékok, melyeknek megvannak a saját képviselőik, nem kívánunk a dolgukba kontárkodni. És hogy következő kérdésedet megelőzzem, fő profilunk a társasjáték. Táblás, vagy kártyaalapú, az mind jöhet.
S: Meglehetősen nehéz dolgotok lehet, ha mindig valami újdonsággal szeretnétek szolgálni, figyelembe véve a hazai kínálatot.
K.M: Valóban, ha a hazai kínálatból kéne gazdálkodnunk, nehéz dolgunk volna de szerencsére nem ez a helyzet. Meglepődnél, ha látnád, hogy külföldön milyen sok társasjáték jelenik meg évente. Ezek száma több százas nagyságrendű. Van néhány hazai társasjáték bolt akiknél megtalálható a nemzetközi kínálat jelentős része. Másrészt interneten lehetőség van a külföldi áruházakból történő rendelésre is.
S: Több száz, ez bizony tényleg meglepő szám. Hogyan tudtok eligazodni ebben a társasjáték tengerben.
K.M: Nem könnyen, de azért megy a dolog. Egyrészt azért vannak világítótornyaink, azaz olyan társasjátékos honlapok, ahol tájékozódhatunk, másrészt igyekszünk megosztani egymással személyes tapasztalatainkat. Harmadrészt, vannak olyan népszerű a társasjátékosok körében ismert játéktervezők, akiknek az új műveikkel mindenképp érdemes megismerkedni.
S: Jól hallok? Társasjáték tervezők?
K.M. : Pontosan. Tekintettel arra, hogy a társasjáték szellemi termék, a játék tervezője feltűntetésre kerül a dobozon. Persze attól függetlenül ez egy iparág, akár a könyv, és a zeneipar.
S: Ezek szerint lehet kedvenc játékod, akár kedvenc könyved.
K.M. : Lehetne, de nincs, inkább azt mondanám hogy kedvenc játékaim vannak. Mint ahogy egyébként nekem nincs kedvenc könyvem és együttesem sem, de bizonyára van közöttünk olyan akinek van kedvenc játéka.
S: Úgy látom, illetve hallom, ti a társasjátékot nagyon komolyan veszitek. Arról eleget hallani, hogy egyes számítógépes játékok függőséghez vezethetnek, de még ha ez nem is történik meg, akkor is gyakori hogy jóval többet ülnek a számítógép előtt mint az célszerű volna.
K.M.: Bár a társasjátékozás is lehet komoly szenvedély, függőségről azonban nem beszélnék. A dolog jellege is más, hisz itt nem elegendő a gép elé telepedni, itt legalább 3-4 emberrel kell egyeztetni, jelen lenni egy helyen, tehát technikailag is nehezebben oldható meg. És persze a személyes kontaktus okán a külvilág is sokkal intenzívebben van jelen, mint egy számítógépes játéknál. Persze, ha nem vigyázunk, ez is árthat kapcsolatainknak, így feltételes módban, hisz például nehezen lenne tolerálható ha anyuka vagy apuka minden este elmenne társasozni. Meg kell találni a társasjáték helyét az életünkben, és akkor nem lehet semmi gond.
S: Ezt megnyugtató hallani. Akkor hát bátran közétek ülhetek?
K.M: Igen és remélem máskor is találkozunk.
S: Köszönöm az interjút, és jó szerencsét!

- suynem -

2 megjegyzés:

HAlga írta...

:o) Elég kerek. :o)

suynem írta...

Köszönöm, de valami oknál fogva kissé skizoidnak érzem :)